Narmedia

Nar Yazılım

Anasayfa Blog Mobil Uygulama Yazılımı Dilleri

Mobil Uygulama Yazılımı Dilleri

Mobil Uygulama Yazılımı Dilleri

Mobil uygulamaların kullanım alanı artmaya başladıkça bu alandaki yazılım ihtiyacı da gün geçtikçe artmakta.Bu yüzden farklı diller ile desteklenen biçimde mobil uygulama yazılımı yazılmaktadır.Bu yazımızda sizlere mobil uygulama yazılımı yapacağınız dillerden bahsedeceğiz.Lakin bir çok dilde mobil uygulama yazılımı yapabileceğinizi bizim verdiğimiz örneklerin bunlardan en kapsamlı olanlarının olduğunu unutmayınız.

C Dilinde Mobil Programlama:

Dünyada en çok kullanılan programlama dillerinden biri olan C, 30 yıldan uzun bir geçmişe sahip. Bugüne kadar üretilmiş birçok işletim sistemi ve mobil uygulamalar C dili ile üretilmiştir. C dilini bilmenin en büyük artılarından biri, C++ ve Java gibi C’ye benzeyen dillere daha sonra kolayca geçiş yapabilmenizdir. İlk başta bu dilin sentaksı biraz zor gibi gelse de bir zaman sonra kodlama yaptıkça alışacaksınız. C bilen biri, nesne tabanlı programlama olayını kavradıktan sonra diğer programlama dillerini de kullanabilmektedir.

C++Dilinde Mobil Programlama:

Low-levelling (düşük seviye) programlama dillerinden en popüler olanıdır. C’nin nesne tabanlı çeşidi olarak da isimlendirebileceğimiz C++ da yine birçok işletim sistemi ve mobil uygulamalarda kullanılmaktadır. Nesne tabanlı programlamanın sağladığı birçok kolaylığı yanında getiren C++ ile üretilen mobil uygulamalar, gerekli olan optimizasyonun yapılması ile beraber oldukça hızlı bir biçimde çalışmaktadır.

Objective-C Dilinde Mobil Programlama:

iPhone ve iPad gibi cihazlar için uygulama üretmek istiyorsanız Objective-C size en uygun çözüm. C programlama diline benzeyen bir yapıda olan bu dille istediğiniz gibi iOS mobil uygulamaları geliştirebilirsiniz. Öğrenmesi fazlasıyla kolay olan Objective-C de tıpkı C++ gibi nesne tabanlı bir programlama dilidir.

Java Dilinde Mobil Programlama:

Bir kere yazın, her yerde çalıştırın mantığına sahip Java, kimi programcılar tarafından “taşınabilir programlama dili” olarak da isimlendirilmektedir. Bir başka şekilde ifade etmek gerekirse, platformdan bağımsız Java ile yazılan kodlar, lazım olan ortamın sağlanması durumunda iOS, Linux, Mac OS, Windows, Android gibi işletim sistemlerinde çok bir değişiklik kalmaksızın çalışabilir. Mobil dünyada şimdiye kadar en fazla kullanılan programlama dili Java’ydu. Fakat akıllı telefonların gelişmesi, iOS ve Android işletim sistemli mobil cihazların piyasadaki payının artmasıyla beraber Java’nın gücü de az da olsa azaldı. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen yine de Java hala en fazla kullanılan programlama dilleri arasındadır.

HTML5 Dilinde Mobil Programlama:

Bir programlama dilinden çok bir işaretleme dili olarak tanımlanabilen HTML5 ile web uygulamaları üretmek mümkündür. Diğer dillere oranla öğrenilmesi kıyasla daha kolay olan HTML5 ile üretilen web uygulamaları, günümüz mobil teknolojilerin gelişmesiyle beraber artık mobil cihazlarla da uyumlu bir biçimde çalışabilmektedir. Yani HTML5 ile yalnızca web uygulamaları değil, ayrıca mobil uygulamalar da üretmek mümkün.